شنبه, ۵ خرداد ۱۴۰۳ / ۰۲:۱۰:۰۲
دسته بندی: فرهنگی
تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۹:۱۰

افزایش حفاری‌های غیرمجاز در آثار تاریخی؛نیازمند همکاری رسانه‌ها هستیم

به گزارش خبرنگار فرهنگی فرهنگ سار، سید هادی احمدی روئینی روز سه شنبه در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی در کاخ گلستان برگزار شد، گفت: در کنار کاهش تخریب آثار تاریخی متاسفانه شاهد افزایش حفاری‌های غیرمجاز و در کنار آن افزایش مرگ حفاران هستیم که در این خصوص […]



به گزارش خبرنگار فرهنگی فرهنگ سار، سید هادی احمدی روئینی روز سه شنبه در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی در کاخ گلستان برگزار شد، گفت: در کنار کاهش تخریب آثار تاریخی متاسفانه شاهد افزایش حفاری‌های غیرمجاز و در کنار آن افزایش مرگ حفاران هستیم که در این خصوص نیز نیازمند همکاری رسانه‌ها هستیم تا در این خصوص روشنگری کنند؛ چرا که اکثر حفاران غیرمجاز هیچ چیزی به دست نمی‌آورند و گاهی اوقات حتی جان خود را از دست می‌دهند.

بهرام رضایی معاون اداره‌کل امور پایگاه‌های جهانی نیز در این نشست خبری گفت: پایگاه‌های ملی و جهانی شاخص‌ترین آثار تاریخی در کشور به حساب می‌آیند و در همین ارتباط ما در این اداره‌کل به صورت جدی به دنبال حفاظت و پاسداری از این آثار هستیم.

او افزود: در سال گذشته بالغ بر ۵۰۰ کارگاه در پایگاه‌های میراث‌فرهنگی ملی و جهانی برگزار کردیم که با احتساب برگزاری کارگاه‌ها در شهر جهانی یزد حدود هزار کارگاه در سال گذشته برگزار شده است. همچنین با همکاری دفتر منطقه‌ای یونسکو نیز موفق به برگزاری کارگاه‌های بسیار خوبی برای کارشناسان و مدیران پایگاه‌ها و نیز راهنمایان گردشگری شدیم.

ایمن‌سازی کاخ گلستان  در دوره کرونا

آفرین امامی مدیر مجموعه جهانی کاخ گلستان نیز در سخنانی گفت: خوشبختانه یکی از اقدامات بسیار خوب و ارزنده در این مجموعه جهانی راه‌اندازی دوباره ساعت شمس‌العماره بود که اکنون مردم و گردشگران صدای این ساعت را می‌شنوند.

او افزود: با توجه به شیوع کرونا تلاش ما بر این بود که از طریق فضای مجازی به معرفی این مجموعه جهانی بپردازیم و در همین حال ۳۰ کارگاه مجازی نیز برای علاقه‌مندان برگزار شد.

امامی در ادامه به مهمترین اقدامات انجام شده در مجموعه جهانی کاخ گلستان اشاره کرد و گفت: ایمن‌سازی این مجموعه از نظر گاز و برق، دیجیتال‌سازی و توجه به سه مخزن مهم کاخ و آلبوم‌خانه از اقدامات مهمی است که ماه‌های گذشته به همت مدیران و کارشناسان مجموعه جهانی کاخ گلستان انجام شده است.

مصطفی پورعلی مدیرکل دفتر ثبت و حریم آثار میراث معنوی و طبیعی نیز در این نشست خبری گفت: رونمایی از ۵ کتاب در حوزه میراث‌فرهنگی که امروز با حضور  علی‌اصغر مونسان وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی انجام شد یکی از مهترین اقدامات این اداره‌کل است. فرآیند انتشار کتاب مجموعه دستورالعمل‌های ثبت نیز در حال انجام است و بعد از انجام ویرایش‌های نهایی به زودی چاپ خواهد شد.

پورعلی اضافه کرد: یکی از اتفاقات خوب نیز این است که جلسه هم‌اندیشی با قضات دیوان عدالت اداری را برگزار کردیم که یک اقدام بسیار خوب است و می‌تواند به تقویت روابط بین این وزارتخانه و دستگاه قضایی کمک کند. انتظار ما این است که جلسات مرتبط با حوزه میراث‌فرهنگی در دادگاه‌ها به صورت علنی برگزار شود و با توجه به این که ثبت و یا خروج از ثبت یک اثر، جنبه حقوقی دارد خوب است که جلسات دادگاه در این خصوص به صورت علنی و با حضور خبرنگاران برگزار شود.

به گزارش فرهنگ سار، درِ تاریخی کاخ گلستان (باب عالی) امروز (سه‌شنبه/۲۸ اردیبهشت ماه) به مناسبت روز جهانی موزه هم‌زمان با آغاز هفته میراث فرهنگی با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بازگشایی شد.

تاریخی ترین درِ کاخ گلستان سال ها بسته بود؛ اما از دو سال گذشته مسئولان میراث فرهنگی بر بازگشایی آن تاکید کردند و مراحل بازگشایی آن آغاز شد. در سال ۹۸ شورای راهبردی کاخ نیز برای بازگشایی تصمیم گیری کرد و با طی مراحل آن، این در امروز با حضور علی اصغر مونسان بازگشایی شد.

در این مدت عملیات حفاظت و مرمت همچنین تعبیه زیر ساخت های گردشگری برای درِ شرقی (عالی)  و آینه کاری و نقاشی مجدد انجام شد. همچنین از بهترین زیر ساخت های گردشگری برای حفاظت الکترونیک این ورودی استفاده شده است.

 یکی از مشخصه‌های اصلی این در تاریخی، داشتن مولفه های ورودی برای ورود به باغ ایرانی است، وجود هشتی و راهرو برای ورود به باغ محوطه‌ کاخ گلستان یکی از مولفه های منحصر به فرد در عالی است که در غربی به دلیل وجود ساختمان و هویت های سیاسی و اداری ساختمان فاقد این مولفه است.

 بازگشایی این در می تواند محورتاریخی – گردشگری که از میدان امام خمینی آغاز می شود و تا بازار ادامه دارد را دوباره فعال کند، علاقه‌مندان در این مسیر گردشگری می‌توانند از جلوخان شمس العماره، کوچه مروی، مدرسه داروالفنون و خانه امام جمعه بازدید کنند و دو محله قدیم تهران یعنی دولت با عودجالان باردیگر پیوند می خورد.

 تاریخچه کاخ گلستان به زمان شاه عباس صفوی برمی‌گردد، هرچند در دوران آغا محمدخان قاجار به اهمیت آن افزوده شد و در دوران فتحعلی شاه آراسته‌تر و توسعه‌یافته‌تر شد. این مجموعه در دوران ناصرالدین شاه به واسطه سفرهایی که به اروپا داشت، دستخوش تغییرات اساسی و متاثر از معماری اروپا شد. ارگ سلطنتی شاهد وقایع تاریخی و سیاسی متعددی از جمله انقلاب مشروطه بوده است. در دوران معاصر ارگ سلطنتی حتی با تعرض و تصرفاتی هم مواجه شده است.

منبع: ایرنا

برچسب های :

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید

چهار × دو =