شنبه, ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۲۱:۱۴:۴۰
دسته بندی: فرهنگی
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۹ - ۱۴:۱۰

آموزش مداوم، لازمه کار ویراستار متون دینی است

به گزارش روز جمعه گروه فرهنگی فرهنگ سار، نشست «ویرایش متون دینی» از سلسله نشست های موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به مناسبت بیست‌وهشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، روز گذشته (پنجشنبه، ۲۹ آبان) با حضور راضیه حقیقت دبیر کارگروه ویرایش متون دینی، شیوا خلیلی نویسنده و ویراستار و محمد مهدی باقری، ویراستار […]



به گزارش روز جمعه گروه فرهنگی فرهنگ سار، نشست «ویرایش متون دینی» از سلسله نشست های موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به مناسبت بیست‌وهشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، روز گذشته (پنجشنبه، ۲۹ آبان) با حضور راضیه حقیقت دبیر کارگروه ویرایش متون دینی، شیوا خلیلی نویسنده و ویراستار و محمد مهدی باقری، ویراستار برگزار شد.

شیوا خلیلی، با بیان این که کار در حوزه دینی، سخت تر است، گفت: در ویرایش باید به دو موضوع مخاطب و رسانه توجه شود و مهمترین مساله در ویراستاری، اثرگذاری است. ما ضمن این که قواعد درست نویسی داریم اما گاهی اوقات لازم است از این قواعد کمی لغزش کنیم تا مفهوم را بهتر و راحت تر، منتقل کنیم.

این نویسنده، افزود: در کتاب دینی برای کودکان، مهمترین مشکل در انتقال مفاهیم، محتوایی است. در برخی جاها این ضرورت وجود دارد در متون دینی، مقداری تقدس زدایی کنیم تا بتوانیم این مفاهیم را راحت تر به کودکان منتقل کنیم. بنابراین در ویرایش متون دینی بسیار مهم است که دقت شود که کلمه ها درشت و سخت نباشد که کودک، نتواند با آن ارتباط برقرار کند.

وی یادآور شد: البته ما همانطور که لازم است از استفاده چنین واژه های سختی پرهیز کنیم از آن سو هم، نباید گریزان باشیم از بهره گیری واژه هایی که می تواند برای بچه ها سوال ایجاد کند و موجب کنجکاوی و افزایش دایره واژگانی کودکان شود. در حوزه متون دینی، نیاز داریم نویسندگان و ویراستاران با یکدیگر جلسات هم اندیشی و تبادل تجربه ها، داشته باشند.

دبیر کارگروه ویرایش متون دینی نیز اظهار داشت: ما در سال های گذشته با مساله ای مواجه بودیم که ویراستار متخصص متون دینی، وجود نداشت و ضرورت انجام اقدامی اساسی در این زمینه احساس می شد. با آسیب شناسی هایی که انجام شد، در نتیجه تصمیم به راه اندازی کارگروه ویرایش متون دینی، گرفتیم و تا کنون نشست های متعددی در این حوزه با حضور ویراستاران و مترجمان زبان عربی برگزار کرده ایم.

 حقیقت، با بیان این که ویراستاری متون دینی، نیاز به کسب دانش های مختلف دارد، گفت: ویراستاری این متون به صورت حرفه ای، نیازمند تسلط به زبان عربی و دانش در حوزه فلسفه، منطق، حقوق و منابع روایی دارد. ویراستاری تخصصی متون دینی امری فراتر از ویراستاری متن های عادی است.

او تصریح کرد: در ویرایش متون دینی بیشتر مشکل ها کج تابی ها و گرته برداری ها بوده است. در حال حاضر مباحث و نتایج نشست ها درباره این مشکلات، تبدیل به مقاله و آماده چاپ شده است. این مقاله ها برای افرادی که به صورت تخصصی در این حوزه می خواهند، فعالیت کنند، بسیار مفید و کاربردی است. شیوه نامه های صوری متون دینی را هم آغاز کردیم.

وی ادامه داد: ویراستار متون دینی از آموختن هیچ گاه نباید غافل شود. ویراستاران با توجه به ظرافت هایی که در این متون هست، هر چقدر در این زمینه مطالعه و تحقیق کنند، کم است. ناشران کتاب های مذهبی هم لازم است، ویراستاری این کتاب ها را به ویراستارانی بسپارند که تخصص لازم در این موضوع داشته باشند.

هفته کتاب در یک نگاه

۲۴ آبان ماه در تقویم رسمی کشوردر سال ۷۲ شمسی به عنوان روز کتاب و کتاب‌خوانی تعیین شد. در سال‌های گذشته هفته پایانی آبان ماه، هفته کتاب نامگذاری شد.

نخستین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در روزهای چهارم تا دهم دی ماه سال ۱۳۷۲ با پیام مقام معظم رهبری، برگزار شد.

همزمان با هفته کتاب، در مدارس، مساجد، دانشگاه‌ها و استان‌های کشور نمایشگاه‌ها و جشن‌های کتاب و سخنرانی همراه با نشست های مختلف و… با موضوعات چاپ و نشرِ و کتاب و ترویج کتابخوانی با هدف افزایش میزان سرانه مطالعه برگزار می‌شود.

براین اساس با مجموعه سیاست‌گذاری و برنامه ریزی های انجام گرفته سعی شده تا ترویج فرهنگ مطالعه به خصوص بین نوجوانان، هدف و محور اصلی این برنامه‌ها باشد از این رو بزرگداشت روز کتاب، کتابدار و کتاب‌خوانی همه ساله در این ایام با شکوه هرچه تمام تر از سوی اهالی قلم، فرهیختگان، مسئولان و فعالان فرهنگی، اساتید، ‌دانشگاهیان، دانشجویان، دانش آموزان، اصحاب نشر و چاپ و کتاب و … برگزار می شود.

امسال نیز همزمان با بیست و هشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار دانایی؛ مانایی این رویداد بزرگ فرهنگی از شنبه ۲۴ آبان تا۳۰ آبان ماه جاری در سراسر کشور و بیشتر با محوریت فضای مجازی بواسطه شیوع ویروس کرونا برگزار شد. 

منبع: ایرنا

برچسب های :

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید

سه × 2 =