جمعه, ۴ خرداد ۱۴۰۳ / ۱۳:۲۰:۲۲
دسته بندی: فرهنگی
تاریخ انتشار: ۰۹ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۹:۵۱

تعزیه «بازار شام» میزبان سوگواران شام غریبان شهدا و اسرای کربلا

رویداد «شبیه‌خوانی در پهنه» از روز نخست ماه محرم در قالب ویژه برنامه‌های رخداد نمایشی صاحب‌دلان با همت دفتر نمایش‌های دینی اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری بنیاد فرهنگی رودکی و گروه تعزیه «سیدالشهداء(ع)» به معین‌البکایی و سرپرستی استاد احمد عزیزی آغاز شد. گروه تعزیه سیدالشهداء(ع) در طول ۱۰ شب […]



رویداد «شبیه‌خوانی در پهنه» از روز نخست ماه محرم در قالب ویژه برنامه‌های رخداد نمایشی صاحب‌دلان با همت دفتر نمایش‌های دینی اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری بنیاد فرهنگی رودکی و گروه تعزیه «سیدالشهداء(ع)» به معین‌البکایی و سرپرستی استاد احمد عزیزی آغاز شد.

گروه تعزیه سیدالشهداء(ع) در طول ۱۰ شب نخست ماه محرم و بعد از نماز مغرب و عشاء در پهنه فرهنگی رودکی مقابل تالار وحدت با رعایت تمامی شیوه‌نامه‌های بهداشتی و اصل فاصله‌گذاری اجتماعی در سکوی تعبیه شده به اجرای مجالس تعزیه برای سوگواران حضرت اباعبدالله الحسین(ع) می‌پرداخت.  

این گروه شناخته شده و جهانی تعزیه کشورمان، در دهمین و آخرین شب از رویداد «شبیه‌خوانی در پهنه» امشب (یکشنبه ۹ شهریورماه)، تعزیه «بازار شام» را به صحنه خواهد برد.

حقانیت نهضت حسینی در کلام حضرت زینب(س)

روایت و خط داستانی تعزیه «بازار شام» (که به نام تعزیه حضرت زینب (س) نیز شناخته می‌شود) به وقایع بعد از عاشورای ۶۱ هجری قمری و شهادت امام حسین(ع) و یاران باوفایش می‌پردازد.

پس از واقعه عاشورا، به دستور یزید بن معاویه، شهر دمشق را تزئین کرده و اسیران کربلا به شهر می‌آورند. در حالی که اهالی شام به تماشا آمده بودند، اسیران را در بازار و کوچه‌های شهر دمشق می‌گردانند. همچنین بخش مهم دیگری از روایت این تعزیه به خطبه کوبنده حضرت زینب(س) که در راستای رثای امام حسین(ع) و رو کردن دست گناهکار و روحیه وحشی‌گرایانه یزید بن معاویه در مجلسی که برای شادباش این پیروزی از سوی دستگاه یزیدیان گرفته شده بود، باز می گردد.

خطبه حضرت زینب(س) در شام یا خطبه حضرت زینب(س) در مجلس یزید، به خطبه‌ای اشاره دارد که حضرت زینب(س) بعد از واقعه عاشورا، هنگامی که کاروان اسیران کربلا به مجلس یزید بن معاویه در شام برده شده بودند، ایراد فرمودند. بنا بر اقوال مستند و اسناد متقن این خطبه و سخنان امام سجاد(ع) توانست تاثیر شگرفی در حاضران ایجاد کند و مجلس را به نفع اهل بیت(ع) تغییر دهد.

در روضه مجلس یزید و روضه ورود به شام که اغلب در ماه محرم و دهه پایانی ماه صفر خوانده می‌شود، به ورود اسیران کربلا به شهر و بازار شهر دمشق و برخورد شامیان با آنان اشاره می‌شود.

محور و محتوای خطبه

حضرت زینب(س) خطبه خود را با حمد خدا و درود بر پیامبر(ص) و آیاتی از کلام‌الله مجید درباره بدکاران آغاز می‌کند و سپس با استناد به آیه‌ای درباره سنت الهی مهلت دادن به ستمکاران، به سرزنش یزید در ستم بر اهل بیت امام حسین(ع) و گرداندن آنها در شهرها پرداخت و علت این برخورد زشت یزید را کینه او از جنگ بدر دانست. او در ادامه فرجام بد یزید را یادآور می‌شود و قاتلان و ستمکاران واقعه کربلا را نفرین می‌کند و در پایان با اشاره به اختصاص یافتن اهل بیت به وحی و نبوت، تلاش یزید برای محو یاد آنان را بی‌نتیجه و عبث می‌داند.

رویداد «شبیه‌خوانی در پهنه» با حمایت و مشارکت بنیاد فرهنگی هنری رودکی، اداره‌کل هنرهای نمایشی و شهرداری منطقه ۱۱  تهران برگزار شد و «گروه  تعزیه سیدالشهدا(ع)» در ۱۰ شب، یکی از وقایع عاشورا شامل تعزیه‌های «شاهچراغ(ع)»، «وهب نصرانی»، «طفلان زینب‌(س)»، «حضرت مسلم‌(ع)»، «دو طفلان مسلم‌(ع)»، «حر ریاحی»، «حضرت علی‌اکبر(ع)»، «حضرت قاسم‌(ع)»، «حضرت ابوالفضل‌(ع)»، «شهادت امام حسین‌(ع)» را اجرا کرده است. 

این اجراها در پهنه رودکی، خیابان استاد شهریار، مقابل تالار وحدت و با رعایت فاصله اجتماعی و  شیوه‌نامه‌های بهداشتی به صحنه می‌روند.

منبع: ایرنا

برچسب های :

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید

1 × 3 =