دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۰۵:۰۰:۱۰
دسته بندی: فرهنگی
تاریخ انتشار: ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۹

بررسی روند بازسازی خانه میرزا سلیمان خان در دانشگاه سوره

به گزارش خبرنگار فرهنگی فرهنگ سار، به همت دانشکده معماری و شهرسازی سوره و با همکاری معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه، وبیناری تحت عنوان “روند بازسازی خانه میرزا سلیمان خان اصفهان” با ارائه مهندس محمدمهدی کلانتری، روز سه‌شنبه ۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰ ساعت ۱۴ الی ۱۶ به‌صورت مجازی برگزار شد. محمدمهدی کلانتری مدرس دانشگاه سوره و […]



به گزارش خبرنگار فرهنگی فرهنگ سار، به همت دانشکده معماری و شهرسازی سوره و با همکاری معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه، وبیناری تحت عنوان “روند بازسازی خانه میرزا سلیمان خان اصفهان” با ارائه مهندس محمدمهدی کلانتری، روز سه‌شنبه ۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۰ ساعت ۱۴ الی ۱۶ به‌صورت مجازی برگزار شد.

محمدمهدی کلانتری مدرس دانشگاه سوره و دانشگاه معماری و هنر پارس تهران در ابتدای جلسه درباره‌ عمارت میزرا سلیمان خان گفت: نام اصلی عمارت راه نجات است . عمارت میزرا سلیمان خان با نام های دیگر عمارت قصر سلیمان و نام تجاری عمارت نمکدان شناخته شده است. موقعیت این عمارت در اصفهان، میدان نقش جهان، گذر پشت مطبخ است. مساحت زمین ۶۰۰ متر و در دوره پهلوی اول حدفاصل ۱۳۰۶ تا ۱۳۱۴ شمسی ساخته شده است. سبک معماری عمارت؛ کوشک، برونگرا، نئوکلاسیک اروپایی و مصالح آن لاشه سنگ و شفته آهک، آجر و ملات گچ خشک و ملات گل و چوب است.

وی در ادامه افزود: عمارت میرزا سلیمان خان از ابتدای سال ساخت تا سال ۱۳۸۰ به‌صورت مسکونی بود و از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۶ متروکه است و از پاییز ۱۳۹۶ تا تابستان ۱۳۹۷ مرمت و احیا شد، اکنون به مکان گردشگری شامل کافه، رستوران و گالری تبدیل شده است.

کلانتری موارد مهم در مرمت و احیای راه نجات را به شرح ذیل نام برد:

۱_حفظ اصالت بنا در سازه و نظام قضایی

۲_ کمترین دخل و تصرف در پلان طبقات

۳_بازسازی پنجره‌های حذف شده در تعمیرات اشتباه گذشته و ایجاد نورگیری مناسب‌تر

۴_مرمت تیرهای چوبی در سقف بنا و جابه‌جایی با چوب‌های سالم

۵_ مرمت کره چینی‌های درها و پنجره‌های بنا

۶_ اتصال لوله به ناودان‌ها برای هدایت آب باران از پای دیوار به چاه وسط حیاط

۷_ اندود کردن کامل تمام دیوارها با ملات گچ

۸_ توجه به قابلیت‌های حیاط بزرگ بنا برای فضاسازی جهت استفاده رستوران و کافی‌شاپ

کلانتری درباره بافت دولت خانه صفوی شهر اصفهان در گذر تاریخ افزود: مقر حکومتی یا دولت خانه شهر اصفهان در عصر صفویه در حدفاصل میدان نقش جهان تا خیابان چهارباغ قرار داشته و شامل کاخ‌ها، عمارت‌ها، تالارها و باغ‌های بسیار باشکوهی بوده است. متأسفانه بسیاری از این بناها و باغ‌ها در گذر زمان و به‌خصوص در دوره قاجاریه به دستور مسعود میرزا، پسر ناصرالدین شاه نابود شده و امروزه تعدادی از آن‌ها به صورت پراکنده در این بافت حفظ شده است. آثار حفظ شده از زمان صفویه در این بافت ارزشمند عبارت کاخ عالی قاپو و مجموعه میدان نقش جهان، کاخ و باغ چهلستون، کاخ هشت بهشت و باغ بلبل، تالار اشرف و تالار تیموری هستند.

وی در آخر تصاویری از قبل و بعد مرمت عمارت میرزا سلیمان خان نشان داد و در انتهای وبینار، سوالات دانشجویان مطرح و به تمامی آن‌ها پاسخ داده شد.

 دوره آموزشی روند طراحی تا اجرا پروژه 

جلسه چهارم از جلسات پنج‌گانه دوره آموزشی روند طراحی تا اجرا پروژه در دفاتر معماری با حضور میثم مزروعی، معمار، طراح و ناظر پروژه‌های معماری و ساختمانی به صورت مجازی برگزار شد.

مزروعی در این نشست گفت: تفاوت طرح‌های مختلف در این است که هرشخص ماحصل کار خود را برای رسیدن به نقطه عمل، متفاوت می‌داند و پروژه‌های موفق وابسته به فرآیندی است که طی می‌شود.

وی همچنین ادامه داد: برای اجرایی شدن، باید پارامترهای پروژه را سنجید که آیا قابلیت اجرایی دارد؛ پروژهایی که در نهایت به مرحله انجام می‌رسند و تحویل کارفرما می‌شوند، به این خاطر است که یک معمار، نقطه ضعفی در آشنایی با اصول اجرایی دارد. کارفرما در این مرحله، از نقطه ضعف معمار استفاده و در این میان ادعای رد طرح می‌کند و آن را دستخوش تغییر و تحول قرار می‌دهد.

همچنین مزروعی تصریح کرد: اولین مورد در رشته معماری، ترسیم پلان است. آن مواردی که در کتب دانشگاهی در مورد پلان دیده می‌شود، مانند عرض رایج دیوارها، سقف وکاشی‌ها، کاملأ و بدون شک متفاوت است. زیرا باید متناسب با ابعاد طرح، تصمیم نهایی گرفته شود. همچنین در ساخت یک ساختمان باید گام اول را معمار بردارد و از مهندسان مرتبط مانند مهندس تأسیسات و مهندسان سازه کمک بگیرد و پیشنهادات خود را مطرح کند تا طرح به بهترین نحو اجرا شود.

وی خاطر نشان کرد: در بحث نما، پنجره بسیار حائز اهمیت است؛ باید نوع، شکل، مواد ساختمانی و نحوه قرارگیری در پلان مشخص تا در نتیجه توان تجسم پیدا شود و نیز در بحث طراحی جدا از نقوش منظم ومدون، همزمان باید به مواد ساختمانی توجه کرد زیرا هرگونه از آن‌ها نیاز به زیرساختی متفاوت در اصول اجرایی دارد و معمار فقط نباید زیبایی کار را ببیند بلکه زیر بنا بسیار قابل اهمیت است.

مزروعی به عنوان سخن آخر گفت: در تمامی طرح‌های ساختمانی و تجاری، از بحث تهویه، نور و تراس نباید غافل شد زیرا برای کاربران به‌خصوص در متراژهای کم، امتیاز ویژه محسوب می‌شود.

به مناسبت هفته معمار، دانشکده معماری و شهرسازی سوره، با همکاری معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه، وبینارهایی  با موضوع «روند بازسازی خانه میرزا سلیمان خان اصفهان» و «روند طراحی تا اجرا پروژه در دفاتر معماری» در روز سه‌شنبه ۷ اردیبهشت‌ماه برگزار کرد.

منبع: ایرنا

برچسب های :

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید

هفده + 9 =