شنبه, ۵ خرداد ۱۴۰۳ / ۰۶:۵۸:۱۳
دسته بندی: فرهنگی
تاریخ انتشار: ۰۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۰

قدیمی‌ترین نسخه خطی تذکرهالاولیاء در کتابخانه ملی ایران نگهداری می‌شود

به گزارش  روز سه‌شنبه گروه فرهنگی فرهنگ سار از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حمزه مرادی‌بهرام فهرست‌نویس نسخ خطی، با بیان این که وجود مجموعه‌های ارزشمند و نفیس از این دست بر غنای هر چه بیشتر مخزن نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزوده است، گفت: محمد صادق کیا زبان‌شناس […]



به گزارش  روز سه‌شنبه گروه فرهنگی فرهنگ سار از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حمزه مرادی‌بهرام فهرست‌نویس نسخ خطی، با بیان این که وجود مجموعه‌های ارزشمند و نفیس از این دست بر غنای هر چه بیشتر مخزن نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزوده است، گفت: محمد صادق کیا زبان‌شناس و استاد دانشگاه تهران بوده که در سال ۱۳۹۱، حدود ۳۸۰ نسخه خطی متعلق به او به کتابخانه ملی ایران منتقل شد.
وی ادامه داد: اغلب این نسخ، دربرگیرنده موضوعات ادبی، به‌ویژه فرهنگ‌های لغت، نیز مباحث گویش‌شناسی و همچنین منابع اختصاص دارد. از ویژگی‌های بارز این مجموعه می‌توان به وجود فرهنگ‌نامه‌ها و لغت‌نامه‌ها از زبان‌های مختلف از جمله فارسی به عربی، عربی به فارسی، ترکی به فارسی و فرانسوی به فارسی اشاره کرد.
فهرست‌نویس نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: حدود ۸۰ درصد این مجموعه را لغت‌نامه‌ها تشکیل داده که از هر فرهنگ لغت نیز چندین نسخه به تکرار، با تاریخ کتابت‌های مختلف وجود دارد. برخی از این فرهنگ ها در زمان حیات مؤلف کتابت شده‌است.
مرادی‌ بهرام افزود: از جمله این فرهنگ‌نامه‌ها می‌توان به کنزاللغات محمد بن عبدالخالق معروف گیلانی، فرهنگ رشیدی و منتخب‌اللغه شاه‌جهانی هر دو از عبدالرشید حسینی مدنی، برهان قاطع از محمدحسین تبریزی، مجمع الفرس سروری، المصادر زوزنی، صحاح اللغه جوهری، فرهنگ میرزا ابراهیم، فرهنگ سنگلاخ (ترکی به فارسی) میرزا مهدی‌خان استرآبادی، دستوراللغه ادیب نطنزی، لغت عالمگیریه و چراغ هدایت (سراج‌اللغه) از سراج‌الدین علی‌خان ِآرزو، اشاره کرد.
وی ادامه داد: وجود کتاب‌های بسیاری در علم نصاب از نویسندگان مختلف و همچنین یکی از قدیمی‌ترین نسخ خطی تذکرهالاولیاء عطار نیشابوری با تاریخ تقریبی قرن هفتم هجری قمری و نزدیک به زمان حیات در این مجموعه نگهداری می‌شود.
مرادی‌ بهرام خاطرنشان کرد: همچنین به تازگی مجموعه صادق کیا از سوی فهرست‌نویسان کتابخانه ملی فهرست‌نویسی شده و اطلاعات کتابشناسی و نسخه‌شناسی آن در سامانه رسا کتابخانه ملی برای پژوهشگران و محققین حوزه‌های مختلف علمی از جمله کسانی که تحقیقات لغت‌شناختی، زبان‌شناسی و ریشه‌شناسی واژگان انجام می‌دهند؛ قرارگرفته است.

منبع: ایرنا

برچسب های :

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید

20 + دوازده =