چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۳:۴۸:۲۶
دسته بندی: بین الملل
تاریخ انتشار: ۲۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۹

نفوذ نظامی ترکیه تهدیدی برای ثبات و امنیت آسیای مرکزی

تلاش ترکیه برای تقویت نفوذ خود در آسیای مرکزی به ضرر کشورهای این منطقه از جمله روسیه است.



به گزارش خبرنگار فرهنگ سار در دوشنبه، «تورار کریم اف» کارشناس سیاسی قزاق در مطلبی به بررسی تلاش‌های ترکیه در آسیای مرکزی پرداخت.

در این مطلب آمده است: پس از پایان درگیری در قره باغ، خطر ترسیم مجدد مناطق قابل نفوذ در خزر، قفقاز و آسیای مرکزی بوجود آمد. در حال حاضر، تعدادی از موضوعات حل نشده وجود دارند که با توسعه استراتژیک این مناطق مرتبط است. باید زیرساخت‌های حمل و نقلی را متحد کرد تا محاصره مرزی برداشته شود و شرایط برای توسعه کامل تجاری و اقتصادی ایجاد شود.

تلاش ترکیه برای ریاست بر این موضوع و تقویت نفوذ خود در آسیای مرکزی به ضرر روسیه است.

به ویژه آنکه همراه با پروژه‌های تجاری و اقتصادی، «آنکارا» به «تاشکند» پیشنهاداتی در مورد تقویت همکاری‌های نظامی و فنی ارائه می‌کند. امروزه، تقویت همکاری نظامی – سیاسی و فنی کشورهای سوم با کشورهای آسیای مرکزی را باید از نگاه تضمین ثبات بیشتر بررسی کرد. ترکیه از طریق تقویت موقعیت خود در این منطقه می‌خواهد خود را در پرتو مطلوب‌تری به کشورهای غربی نشان دهد.

اخیراً انتشار اطلاعات در مورد پهپادهای ترکیه در رسانه‌ها بیشتر مشاهده می‌شوند. به ویژه آنکه بر اساس اطلاعات موجود، این پهپادها به طور غیر قابل کنترل عرضه می‌شوند. بنابراین امید است ازبکستان به عنوان یکی از عوامل اساسی ثبات منطقه‌ای موضع درستی را در این زمینه بگیرد. گرچه بعید است که پهپادهای اسرائیلی «سکای لارک» یا ترکیه‌ای «آلپاگو پلوک ۲» به دلیل کیفیت پایین و قیمت بالا تاشکند را به خود جلب کنند.

کشورهایی که قبلا از پهپاد اسرائیلی «سکایلارک» استفاده کرده‌اند گزارش داده‌اند که این پهپادها معایبی مانند انتقال غیر مجاز اطلاعات به اشخاص ثالث، خاموش شدن تجهیزات و یا داده‌های نادرست در مورد مکان دارند. ترکیه و اسرائیل به دلیل ضعیف بودن پهپادهایشان نسبت به پهپادهای خارجی برای ترویج آنها در کشورهای آسیای مرکزی غیر صادقانه عمل می‌کنند. و این امر می‌تواند باعث بی‌ثباتی در منطقه شود.

اگر ازبکستان پهپادهای ترکیه یا اسرائیلی خریداری کند از این طریق می‌تواند خود را در سطح جهانی بی‌اعتبار کند زیرا قبلا چنین دستگاه‌هایی توسط تروریست‌ها در کشورهای عربی از جمله عراق، سوریه، لبنان استفاده شده بودند. به این خاطر، خرید چنین هواپیماهای بدون سرنشین می‌تواند باعث فشارهای غربی بر ازبکستان شود.

بنابراین، مقامات باید قبل از خرید چنین تجهیزات به دقت فکر کنند. به نظر من، اگر آنها واقعا به چنین تکنیک‌هایی احتیاج دارند، بهتر است این موضوع را با روسیه در میان بگذارند. حداقل، این امر به حل اختلافاتی که در آینده می‌توانند عواقب جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشند، کمک کند.

به طور کلی، چنین سلاح‌هایی در صورت درگیری همچنین می‌توانند علیه ارتش‌های کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در آسیای مرکزی استفاده شوند، بنابراین عرضه چنین تجهیزاتی باعث نگرانی جدی کارشناسان و دولتمردان کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا می‌شود.

لذا با هدف جلوگیری از درگیری‌های جدید اقداماتی همچون غیرنظامی سازی منطقه، خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان و منع گسترش سلاح‌های کشورهای عضو این ائتلاف، امری ضروری است.

انتهای پیام/ح


منبع: فارس

برچسب های :

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید

5 × 4 =